Skip to content

Aktivnosti – srečanja – ŽP

Tretje  srečanje obeh partnerjev, Varaždin in Zagreb,  HRVAŠKA

Projektnee ekipe so to projektno aktivnost začele 9. maja 2023 z obiskom podjetja Solvis v Varaždinu. Solvis je največji hrvaški proizvajalec solarnih panelov, ustanovljen leta 2009. Svojo proizvodnjo so sprva tržili izključno na tujem trgu, od leta 2016 pa skladno z zakonskimi predpisi svoje projekte realizirajo tudi na domačem trgu. Gospa Jasmina Novak, vodja projektov Solvisa, je učiteljem predstavila začetke razvoja in proizvodnje, najpomembnejše dosežke in projekte podjetja ter proizvodni obrat.

 

Drugi dan aktivnosti, 10. 5. 2023, so šolske ekipe obiskale podjetje Belmet 97 v Zagrebu. Gostila sta jih direktor Martin Marčinko in tehnični direktor Marijan Mustač. Belmet 97 je podjetje, ki se ukvarja z distribucijo visokokakovostnih merilnih instrumentov, znanstvenoraziskovalne opreme za različne industrije in ustanove ter didaktičnih rešitev za izobraževalne ustanove. So zastopniki priznanih svetovnih proizvajalcev opreme, k vsaki stranki pristopijo celostno in nudijo storitve od začetnega svetovanja do tehnične podpore po nakupu.

 

                                                                               Belmet 97 v Zagrebu 

Solvis v Varaždinu

Po Belmetu so učitelji obiskali državno tekmovanje dijakov poklicnih šol WorldSkills Croatia 2023, ki je potekalo na Zagrebškem velesejmu. Tekmovanje je potekalo v 46 različnih disciplinah, projektne ekipe pa so po pričakovanjih najbolj zanimale discipline mehatronika, robotika, CNC in CAM/CAD tehnologije, elektroinštalacije in strojništvo. Po ogledu tekmovalnih disciplin so ekipe ocenile izvedene aktivnosti in naredile načrt nadaljnjega dela na projektu.

 

Drugo  srečanje obeh partnerjev, Ptuj, SLOVENIJA

Od 23. do 25. marca 2023 smo projektne skupine nadaljevale projektne aktivnosti  na ŠC Ptuj na  Ptuju. Narejen je bil pregled izvedenih projektnih aktivnosti in načrt za nadaljnje delo. Učitelji strokovnega izobraževanja so določili potrebna gradiva za uspešno izvedbo vaj, nekatere pa pred dokončno odločitvijo tudi preizkusili. Učitelje Pomorske tehniške šole Dubrovnik je še posebej zanimal ogled delavnic in strokovnih kabinetov Šolskega centra Ptuj, kjer poteka praktični pouk elektrotehnike, strojništva in računalništva.

V okviru srečanja so udeleženci obiskali dve podjetji, relevantni za temo projekta – Bisol in Kronoterm. Podjetje Bisol je v solarni industriji dejavno od leta 2004 in proizvaja solarne module. Čeprav je velik del proizvodnje avtomatiziran, podjetje trenutno zaposluje okrog 200 delavcev različnih profilov in širi proizvodnjo, partnerstva in trg. Vodja proizvodnje je učitelje popeljala skozi proizvodni obrat in jim razložil vse faze izdelave solarnih modulov.

 

Podjetje Kronoterm razvija toplotne črpalke že od leta 1976, s proizvodnjo pa so začele leta 1990. Med ogledom proizvodnega obrata so se učitelji seznanili z inovativnimi rešitvami, ki jih podjetje ponuja uporabnikom, načini testiranja in kontrole kakovosti izdelkov.

V soboto, 25. 3. 2023 smo evalvirali dosedanje delo in se dogovorili za nadaljne aktivnosti.

Uvodno srečanje obeh partnerjev, Zadar, HRVAŠKA

V sredo 16. 11. 2022

Smo imeli prvi skupni sestanek, kjer smo se spoznali, izmenjali kontakte, se dogovorili o načinu komuniciranja,…

Pregledali in dorekli smo delovni načrt za potek projekta, prav tako smo določili smernice o katerih pa smo konkretneje komunicirali v petek.

Obe, sodelujoči ekipi iz Dubrovnika in Ptuja

Predstavitev projekta, prve smernice

… polni idej ob pričetku projekta

V četrtek, 17. 11. 2022

Smo obiskali Strokovno šolo Vice Vlatković Zadar in Tehnično šolo Šibenik, kjer smo si ogledali primere dobre prakse na temo fotovoltaičnih sistemov.

V popoldanskih urah smo si ogledali tudi kulturne znamenitosti Zadra.

Strokovna šola Vice Vlatković Zadar

Tehnička škola Šibenik

Zadar

V petek, 18. 11. 2022

V dopoldanskih urah smo opravili sestanek po področjih in se dogovorili o konkretni izvedbi projekta.

Vodji projekta pa sta podrobneje pregledali dokumentacijo, dopolnili agendo o poteku projekta, se dogovorili za potrdila o udeležbi,,…

V popoldanskih urah smo obiskali še oljarno OPG Mate Dušević v Ljubaču  v Ražancu na Hrvaškem Po ogledu in degustaciji smo se polni novih vtisov in doživetij  odpravili eni na Ptuj, drugi v Dubrovnik.

Na degustaciji oljčnega olja v Ljubaču

Naša maskota Rumeni – palček

Delovni sestanek

Sodelujoči na uvodnem srečanju:

Šolski center Ptuj:

  Monika Čeh

  Majda Klemenčič

  Simona Kotnik

   Miran Meznarič

   Nik Arcet

Pomorsko – tehnička škola Dubrovnik

   Silvija Popović

   Dalija Milić Kralj

   Antonio Lučić

   Damir Dilberović

   Dino Ćatović

Skip to content