Skip to content


Dogaja se

25. marec – Dan evropskih avtorjev 

Namen dogodka je praznovanje evropske književnosti in spodbujanje zanimanja za branje. Mlade generacije spodbuja k raziskovanju bogastva evropske književnosti. Spodbuja tudi jezikovno raznolikost v Evropi.
Dan evropskih avtorjev je potekal v vseh 40 državah programa EU Ustvarjalna Evropa v obliki različnih dogodkov.

Tudi na Šolskem centru smo ta dan obeležili. Naša “knjižna košara” je obiskala delavnice na Strojni šoli. Med praktičnim delom so si dijaki in profesorji privoščili petnajst minutni odmor za sprostitev in spoznavanje raznolikih evropskih avtorjev.
1. letniki ŠETK, smer tehnik oblikovanja, so spoznavanju evropskih avtorjev namenili celo šolsko uro. Najprej so si iz košare poiskali knjige, jih prelistali, nekaj prebrali in o prebranem zapisali pet povedi. 

 
UNIOR kotiček, ki je postavljen pred knjižnico, smo obogatili s članki iz Štajerskega tednika, Ptujčana in tudi s članki iz strokovnih revij – Življenje in tehnika ter IRT3000.

Revije najdete v knjižnici.

Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice

Projekt Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice pod okriljem Sekcije za šolske knjižnice pri ZBDS poteka že 10 let. V preteklih letih je bil namenjen le osnovnim šolam, sedaj se projektu lahko pridružimo tudi srednje šole. Knjižnica ŠC Ptuj in Strojna šola smo se med prvimi srednjimi šolami odločili za sodelovanje prek meja.

Pri projektu gre za izmenjavo izkušenj partnerskih šol, ene slovenske in ene hrvaške, ki sodelujeta celo šolsko leto. Slovenski dijaki bodo brali književno delo hrvaškega avtorja, prevedeno v slovenščino, hrvaški dijaki pa obratno, književno delo slovenskega avtorja, prevedeno v hrvaščino.

Naša partnerska šola v meddržavnem projektu je Tehnička škola Čakovec.

CILJI PROJEKTA:

  • spodbujanje in promocija branja,
  • spoznavanje kulture sosednje države in širjenje naše slovenske kulture in običajev v sosednjo državo,
  • navezovanje stikov z dijaki druge države,
  • bogatenje besednega zaklada in spoznavanje hrvaškega jezika.

Verjamemo, da bomo navezali pristne stike s partnersko šolo, uspešno predstavili Šolski center Ptuj in Strojno šolo ter na zanimiv način predstavili prebrano knjigo

Vabljeni k sodelovanju!

 

Teden pisanja z roko 2024

 

Od 22. do 26. januarja je potekal Teden pisanja z roko. Osrednja tema je bila »Zapis časa o nas«.

Ambasadorji Tedna pisanja z roko 2024 so bili:
Nik Škrlec, igralec in ustvarjalec,
– Iza Sia Login, podjetnica, svetovalka, mama mačka Toma in
– dr. Blaž Koritnik, nevrolog, tajnik društva Sinapsa.

Zakaj je pisanje z roko pomembno, je zapisal tudi Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje.


Pri projektu so sodelovali nekateri dijaki ERŠ, ŠETK in Strojne šole Ptuj.
Pri pisanju so se osredotočili na spomine in dogodke, ki so nas zgradili in oblikovali kot osebnost. Na različne načine so ustvarjali oz. zapisali spomine in spoznavali sebe in svoje bližnje.
Verjamemo, da bodo nastale knjižice čez nekaj mesecev ali let spet zanimivo branje. Vsi se namreč spreminjamo in z branjem teh zapisov bodo spomini oživeli in nas vrnili v spomine na leto 2024.

RAZSTAVA UNIOR IN ZVEZDNI KOTIČEK

Knjižničarke sodelujemo s strojniki pri pripravah na tekmovanje, ki ga organizira UNIOR.
Pripravile smo razstavo o razvoju uspešnega slovenskega podjetja.

Vabljeni k ogledu!

Z zvezdnim kotičkom pred knjižnico zaključujemo uspešno sodelovanje v projektu ESA. 

Play Video
MEDNARODNA IZMENJAVA KNJIŽNIH KAZALK – BOOKMARK EXCHANGE PROJECT

Letos smo se vključili v mednarodni projekt izmenjave knjižnih kazalk Bookmark Exchange Project, ki ga organizira IASL (International Assotiation of School Librarianship).
Projekt vključuje šole z vsega sveta in je preprost in zabaven način sklepanja novih prijateljstev s pomočjo šolskih knjižnic po vsem svetu.

Sodelovali so dijaki 1. d in nekateri dijaki 5. e Strojne šole ter nekatere dijakinje 3. aA ŠETK. Izdelati so morali različne knjižne kazalke, ki si jih bodo z dodeljeno šolo izmenjali po klasični pošti. Knjižne kazalke so okrasili z motivi, ki so povezani z njihovim šolanjem, nanje pa so zapisali tudi to, kaj jim branje pomeni.
Nastalo je veliko zanimivih kazalk, ki smo jih poslali partnerski šoli – St Monica’s College – v  Avstralijo.


Dijaki so se razveselili knjižnih kazalk iz Avstralije. 

Razstava o Ivanu Potrču in Branki Jurci

Letos mineva 130 let od rojstva pisatelja Ivana Potrča, 30 let od njegove smrti in 30 let od poimenovanja Knjižnice Ivana Potrča po njem.

V letu 2024 bo minilo 110 let od rojstva njegove žene, pisateljice Branke Jurce.

V ta namen smo v knjižnici pripravile razstavo.

 
Vabljeni k ogledu!
 

Razstava o

Matjažu Tomljetu


Vabljeni k ogledu!
 

Razstava

Vesolje v pesmih


Vabljeni k ogledu!

Razstava ob 20-letnici delovanja bibliobusa in otvoritev bralne značke

V petek, 13. oktobra 2023, smo v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj in go. Tjašo Mrgole Jukič v šolski knjižnici pripravili razstavo ob 20. obletnici uspešnega delovanja bibliobusa.
Ob tej priložnosti smo povezali več dogodkov: Mednarodni mesec šolskih knjižnic, začetek projekta Rastem s knjigo in začetek Bralne skrinje – branja za bralno značko, ki je namenjena dijakom in zaposlenim.
Ga. Tjaša Mrgole Jukič je bila profesorica na Šolskem centru Ptuj, arhivistka, višja bibliotekarka, direktorica Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in zunanja sodelavka Radia Ptuj … Ima velike zasluge za nakup bibliobusa in vzpostavitev mreže več kot petdesetih postajališč. Ob 20-letnici uspešnega delovanja bibliobusa je nastala razstava, ki je sedaj na ogled v naši knjižnici.
V petek nas je popeljala skozi slikovito zgodovino potujočih knjižnic v svetu in pri nas. Bilo je zanimivo in poučno.
Prireditve sta se udeležili ravnateljica Strojne šole Anja Jesenek Grašič in direktorica KIP Milena Doberšek.
Program je povezoval dijak Vid Trafela, za zabavni del pa sta poskrbela Jaka Šacer in Gal Osterc.
Razstava bo na ogled do konca novembra.

Vabljeni!

Medgeneracijsko branje in povezovanje

V sklopu Mednarodnega meseca šolskih knjižnic so nas v torek, 10. oktobra 2023, obiskali otroci iz Vrtca Ptuj.
Spoznavali so knjižnico in knjige ter prisluhnili pravljici, ki jo je prebrala dijakinja ŠETK Stella Golčar. Z velikim zanimanjem so občudovali poučen ESA kotiček pred vhodom v knjižnico. Pobarvali so golobe miru in tako dopolnili razstavo o mednarodnem dnevu miru. Na koncu so se posladkali z odličnimi jabolčnim krhlji, ki jih je prispevala ŠETK. 

Imeli smo se zelo lepo. 

Razstava ob 20. obletnici uspešnega delovanja bibliobusa in otvoritev bralne skrinje

Uradno vabilo

Mednarodni mesec šolskih knjižnic

Oktober 2023

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL – International Association of School Librarianship) tudi letos vabi k praznovanju in promociji šolskih knjižnic.

Letošnji slogan se glasi:

Šolska knjižnica:
moj srečni kraj,
kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja.

Letos vas vabimo k praznovanju z zavedanjem o povezavi med knjigami, branjem, šolskimi knjižnicami in o tem, da lahko skupaj soustvarjamo prijetno vzdušje v šolski knjižnici.

Oktobra praznujejo šolske knjižnice po vsem svetu in tudi na naši šoli je tako. Organizirali bomo dejavnosti, s katerimi bomo promovirali delo šolske knjižnice in spodbujali veselje do branja.

Začeli bomo z aktivnostmi v okviru projekta Rastem s knjigo, pričeli bomo z branjem za Bralno skrinjo, s Splošno knjižnico Ivana Potrča Ptuj bomo organizirali razstavo ob 20. obletnici delovanja potujoče knjižnice bibliobus, medgeneracijsko se bomo povezali z Vrtcem Ptuj, izdelovali bomo knjižne kazalke …

O vseh dogodkih vas bomo obveščali sproti.

Vabljeni v knjižnico.

Zbogom, orožje in Pozdrav ptic miru

Od 23. septembra do 7. oktobra 2023 že tradicionalno potekajo 33. Dnevi evropske in kulturne dediščine ter 11. Teden kulturne dediščine. Letos se bodo različne prireditve in dogodki zvrstili pod geslom Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici.

V sklopu omenjenih projektov in ob svetovnem dnevu miru sta profesorja Janja Šterbal Vindiš in Nejc Lazar v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož pripravila razstavi Zbogom, orožje, tvoje mesto je v muzeju, in Pozdrav ptic miru.  Ob tej priložnosti smo knjižničarke pripravile razstavo knjig na to tematiko.

Kustosinji Metka Stergar in Sandra Janžekovič sta za dijake Strojne šole pripravili zanimivo interaktivno učno uro, ki je potekala v knjižnici.

Razstavi sta v knjižnici na voljo za ogled še do konca meseca oktobra, in sicer od 7. do 14. ure. 

 

Nacionalni mesec skupnega branja 2023

V okviru projekta Nacionalni mesec skupnega branja, ki poteka med 8. septembrom (mednarodni dan pismenosti) in 8. oktobrom (do zaključka Tedna otroka®), smo v šolski knjižnici in na hodniku Šolskega centra uredili tri kotičke za sprostitev »Cozy Corner«.

»Cozy Corner« je idealen prostor za pobeg od šolskega vrveža, za umiritev in sprostitev, za branje in učenje ali samo za klepet s prijateljem. Je prostor, kjer najdete svoj mir in preberete kaj zanimivega.

Knjige in revije, ki so v kotičku, lahko odnesete domov.

Vabimo vas, da ga obiščete. 😊

V knjižnici ŠC Ptuj je bila v šolskem letu 2022/23 na ogled razstava ob  80. letnici rojstva Toneta Kuntnerja. 

DRUŽINA

Družina smo: druži nas ista kri,

družijo iste skrivnostne vezi,

ki jih nihče ne more izničiti,

ne pretrgati, ne zatajiti.

Družina, iz iste hiše doma,

družina, ko sedamo k skupni mizi,

ko ždimo vsak v svojem hišnem kotu,

ko smo na poti po širnih cestah,

ali ko se razselimo po svetu.

Vsi smo eden drugemu luč.

In če le ena od njih ugasne,

ugasne cele družine luč.

Tone Kuntner

Skip to content