Skip to content

Bralni namigi

Novosti v šolski knjižnici

Ljudska pravljica: Smrt in čevljar

Jure Engelsberger je gorenjsko ljudsko pravljico Smrt in čevljar čisto po svoje posodobil tako, da je iz nje nastala razgibana dogodivščina, v kateri nikakor ne manjka duhovitosti in akcije.

Zato se bodo tej zabavni stripovski štoriji brez dvoma na ves glas smejali ne samo otroci, temveč tudi odrasli. Čevljar iz pravljice namreč ni le izurjen mojster svojega poklica, temveč tudi pravi premetenec, ki s svojo pretkanostjo uspe pretentati smrt ter tako spremeniti svet in vnesti nemir celo v pekel in nebesa.

Strip je del zbirke zbirke Ta ljudske v stripu, ki predstavljajo poklon tradicionalnemu ljudskemu slovstvu ter ga na svež, avtorski in humoren način skušajo približati novim generacijam malih in velikih bralcev.

Mikael Ross: Šola padanja
Šola padanja Mikaela Rossa je tankočuten vpogled v drugačnost ter v vzpone in padce, ki jih prinaša življenje!

Ko se ti življenje postavi na glavo, se je treba naučiti padanja. Ko njegovo mamo zadane kap, se mora Noel odseliti iz domačega okolja, ki ga je bil do sedaj vajen, in se kar naenkrat soočiti s številnimi spremembami. Kako se bo Noel znašel sam? Kako se bo spoprijel z vzponi in padci, ki jih prinaša življenje?

Album, nagrajen z osrednjo nemško stripovsko nagrado Max & Moritz in do sedaj preveden že v številne jezike, v stripovsko književnost vnaša prepogosto prezrte zgodbe in glasove ranljivih in marginaliziranih skupin prebivalstva. Pripoved je namreč podana s perspektive mladega moškega z motnjo v duševnem razvoju in tako omogoča neposreden vpogled v njegovo življenje. Kljub resni tematiki pa v stripu ne manjka humorja, različnih zabavnih zapletov in pripetljajev, zaradi katerih je zgodbo še toliko bolj vredno prebrati. (povzeto po spl. str. buca.si)

Nana Milčinski: Volčje srce

Presunljiva pripoved Volčje srce odstira mistično podobo volka, ki je v zahodni kulturi predstavljen kot temačno, zlobno in krvoločno bitje. Spodbudi nas, da se vživimo vanj – obenem pa odkrijemo vir navdiha in motivacije za spoznavanje lastne naravne moči, ki jo lahko prebudimo v zasledovanju lastnih želja in v premagovanju vsakdanjih izzivov. (povzeto po spl. str. zalozba-pivec.com)

Jani Prgič: Odklenjeni možgani

Odklenjeni možgani mag. Janija Prgića (s podnaslovoma Nevroznanost in NLP za učitelje in starše / Več kot 100 praktičnih strategij in iger) je praktični priročnik, ki prinaša strnjeno teorijo (Nevroznanost za telebane) o razvoju otroških/najstniških možganov v kombinaciji s priporočenimi vajami in igrami.

Priročnik vas bo na preprost način vodil skozi razumevanje značilnosti otroških/najstniških možganov in uporabo različnih aktivnosti ter iger, s katerimi boste popestrili pouk, skupinske dejavnosti z otroki/najstniki ali pa prosti čas, ko imate možnost navezati z njimi pristen stik, ki vam bo pomagal, da vas bodo sprejemali kot vodjo. (povzeto po spl. str. buca.si)

Jaron Lanier: Deset razlogov, da takoj ukinete račune na družbenih omrežjih

Znani znanstvenik po lastnih izkušnjah opisuje, kako so zlonamerne in škodljive plati svetovnega spleta sčasoma prevladale nad pozitivnimi.

Argumenti za sprostitev iz digitalnega ujetja

Jaron Lanier, svetovno znan znanstvenik, ki nas je prvi opozoril na nevarnosti družbenih medijev, v svoji knjigi s pomočjo svojega strokovnega znanja obrazloži, kako delujejo družbeni mediji in zakaj so strupeni učinki socialnih omrežij v samem jedru njihovega načrta, ter z desetimi preprostimi argumenti pojasni, zakaj osvoboditev od njihovega vpliva preobrazi vaše življenje in svet na bolje. Kaj naj storimo, če smo v resnici nesrečni, zasvojeni z iluzijo »povezanosti« in pod nenehnim nadzorom tistih, ki z manipulacijo spreminjajo naše vedenje ter skrivaj izkoriščajo naše podatke? (povzeto po spl. str. emka.si)

Jani Virk: Metulj v jantarju

Zgodbe z roba vesolja

Prvi izbor Virkovih zgodb je oblikovan kronološko, v neobičajnem zaporedju, ki zagotavlja svojevrsten bralski užitek, obenem pa bo pozorni bralec morda opazil stalnice Virkovega opusa, kot so prepletanje ljubezni in smrti ter prisotnost vesolja. (povzeto po spl. str. emka.si)

Ryszard Kapuściński: Imperij

Aktualna in pretresljiva reportažna pripoved o imperialni zavesti sovjetskih vladajočih slojev je takoj po izidu leta 1993 postala svetovna uspešnica. 

Po razdejanih ozemljih Sovjetske zveze

Imperij se začne s pripovedjo Ryszarda Kapuscinskega o sovjetski okupaciji njegovega mesta na vzhodu Poljske leta 1939. Vrhunec doseže petdeset let pozneje z dolgim potovanjem po prostranih ozemljih Sovjetske zveze, ki ga popelje od strašljivih hodnikov Kremlja do zapuščenega gulaga Kolyme, od stavke rudarjev v polarnem krogu do panične vožnje z avtobusom v od vojne razdejanem Kavkazu. (povzeto po spl. str. emka.si)


Samo M. Strelec: Mladićev mladič

Kako sem kuhal slovensko kavo Barcaffe jugoslovanskemu generalu Ratku Mladiću

Knjiga je posrečena zmes več žanrov. Prevladujejo avtobiografski spomini na »iniciacijo« – obdobje služenja vojaškega roka v JNA. Ti predstavljajo mozaik drobnih pripovedi, v središču katerih je vsakič druga realna oseba, ki se v romanu spremeni v že skoraj karikiran lik. Nežno je vpeta refleksija življenja kot celote, začinjena z modrostmi odraslega človeka. Vse skupaj pa je postavljeno v nekoliko nadrealističen okvir, tako rekoč romaneskno zgodbo, katere nosilec je jugoslovanski podpolkovnik, kasneje general Ratko Mladić. (povzeto po spl. str. emka.si)


Borut Pahor: Zmaga je začetek

Vse življenje nas učijo, da je pot pomembnejša od cilja, nihče pa nam ne pove, da so najpomembnejše in najbolj odločilne tiste poti, ki jih začrtamo in opravimo šele po tem, ko zastavljeni cilj dosežemo. Pahorjev knjižni prvenec Zmaga je začetek nam s pomočjo avtorjeve neizpodbitne avtoritete serijskega zmagovalca in njegovih dolgoletnih življenjskih in političnih izkušenj to pot uspe predstaviti v nadvse nazorni, razgibani in s praktičnimi primeri iz domačega in mednarodnega družbenega prostora podprti pripovedi. Poti, ki jih zmagovalci uberejo po osvojenem cilju, so namreč tiste, ki med njimi začrtajo pomembne osebnostne razlike, te pa imajo velik vpliv na celo družbo. Kajti samo prvaki lahko v izpolnitvi zastavljene naloge uzrejo možnost novega začetka. In prav ta je tisto, zaradi česar se je bilo vredno potruditi vse do cilja, saj zmagovalcu omogoča vplivati na tok družbenih dogodkov in utreti pot tudi prikrajšanim in šibkejšim od sebe. (povzeto po spl. str. emka.si)


David Zupančič: Znanost mirnega življenja

Znanost mirnega življenja je pripoved o iskanju miru v hektičnem vsakdanjiku, ki temelji na avtorjevih lastnih izkušnjah in izzivih, hkrati pa ima močno znanstveno podlago, saj so nasveti podprti s citiranjem več kot 70 strokovnih raziskav. Knjiga je zasnovana poljudno, praktično, in nas spodbuja k refleksiji, obenem pa nam ponuja uteho, da v boju z zahtevami sodobnega sveta vendarle nismo sami. (povzeto po spl. str. emka.si)

David Zupančič: Življenje v sivi coni

Knjiga Življenje v sivi coni je nastala v času pandemije covida-19. V tem času je imel marsikdo o marsičem zelo veliko povedati. Nekateri so bili zelo glasni, nekateri pretreseni do dna duše, drugi samozavestni in uporniški kot še nikoli doslej.

Medtem so se v bolnišničnih sobah in kirurških dvoranah odvijale težke bitke in osebne drame bolnikov. Celotno dogajanje v družbi je sprožilo nastanek izrednih razmer in napetosti svetovne razsežnosti. David Zupančič pripoveduje o tem humorno, poznavalsko in natančno. (povzeto po spl. str. emka.si)


Tadej Golob: Oj, Triglav, moj dom

Taras Birsa, izkušen kriminalistični inšpektor na Policijski upravi Ljubljana in nekdanji alpinist, se s svojo policijsko ekipo odpravi na Triglav. Pri tem ne sluti, da se bo njihova izletniška odprava kmalu prelevila v napeto detektivsko uganko.  

Nevihta na Triglavu zajame skupino planincev. Taras in njegov nekdanji soplezalec se s Kredarice odpravita v reševalno akcijo, kjer ob zmedenih in obupanih planincih naletita na truplo. Čeprav je takrat celotna reševalna ekipa prepričana, da je nesrečneža zadela strela, se kasneje izkaže, da ga je pred tem pokončal strel v glavo. Tarasova ekipa se pod vodstvom novega šefa Bohteta znajde pred več ugankami – zakaj bi nekdo nekoga ustrelil na vrhu Triglava? V kakšni povezavi je umorjeni z ostalimi in zakaj ga nihče od planincev ne prepozna? (povzeto po spl. str. goga.si)

Boris Pahor in Cristina Battocletti:  Nikogaršnji sin

Avtobiografija brez meja

Biografija pisatelja Borisa Pahorja (1913–2022), neumornega in trdoživega pričevalca najhujših zločinov človeštva 20. stoletja, bralca poznavalsko in srčno umešča v svet literature, zlasti pa v čas in prostor.

Avtor je v sodelovanje z italijansko novinarko privolil, ker jo je »hotel naučiti, kakšno je bilo življenje Slovencev«. A ob tem gre tudi za subtilno in iskreno pripoved človeka, ki si je v jeseni življenja marsikaj odpustil, obenem pa si z dvomi in neizprosnimi očitki težil dušo. Ob koncu knjige avtorica v dodatku pisatelja predstavi italijanski publiki in zapiše osebna doživetja ob srečanju z njim. Knjigi je dodan predgovor Adrijana Pahorja. (povzeto po spl. str. emka.si)

Carlotta Cubeddu, Federico Taddia: Premisli, preden objaviš

Kratki vodnik za nenasilno komunikacijo je dragoceno branje za vse šolarje, dijake, njihove starše in pedagoške delavce.

V živem, dostopnem in razumljivem jeziku nas povede skozi labirinte sodobne komunikacije na spletu, zlasti na družabnih omrežjih. Z življenjskimi primeri slehernega bralca pozove k razmisleku in mu pomaga najti pravi način za spoštljivo izražanje mnenja. (povzeto po spl. str. druzina.si)

Haddon Klingberg ml.: Ko nas pokliče življenje
Ljubezen in življenjsko delo Viktorja in Elly Frankl

Le ljubezen lahko trpečega človeka spremeni v ljubečega

Ko nas pokliče življenje je edina avtorizirana biografija Viktorja Frankla, čigar življenjska zgodba in razmišljanja so navdihnila na desetine milijonov ljudi po vsem svetu. Čeprav imamo o Franklovi logoterapevtski misli in filozofiji nešteto knjig, pa je o njegovem življenju, predvsem o globoko ljubečem, intenzivno duhovnem odnosu med njima z ženo, napisanega le malo. Ta knjiga zapolnjuje praznino v Franklovi biografiji tako, kot še nobena doslej. (povzeto po spl. str. emka.si)

Tatjana Pregl Kobe: Slovenska knjižna ilustracija 1

Prvi del monografije Slovenska knjižna ilustracija prinaša dvanajst opusov slovenskih knjižnih ilustratork in ilustratorjev, in sicer: Rika Debenjaka, Danijela Demšarja, Andreja Brumna Čopa, Melite Vovk, Dušana Muca, Maje Lubi, Ančke Gošnik Godec, Ane Zavadlav, Marte Bartolj, Lile Prap, Marije Lucije Stupica in Hane Stupica.

Vloga knjižne ilustracije je pojasniti, obrazložiti in razvozlati zgodbo, pesem ali drugačno pisno informacijo, jo opremiti z vizualno predstavitvijo nečesa, kar je opisano v literarni ali poljudnoznanstveni predlogi …

(povzeto po spl. str. buca.si)

Vinko Möderndorfer: Romeo in Julija iz sosednje ulice

Kdo so sodobni Romei in Julije? Fantje in punce iz šolskih klopi, ki se srečujejo s prvimi zagledanostmi in privlačnostmi, pa tudi z lastno sramežljivostjo in nesamozavestjo. Prostori v pesmih so šola, ulica ali dom, narava pesmi pa sega od izjemno duhovitih preko toplih in prisrčnih do tudi bolj resnih. Pesnik ob tem pokaže veliko posluha za mlade in njihove drobne srčne tegobe ter srečanja, ob katerih se iskri …

(povzeto po spl. str. miszalozba.com)

Lucija Čakš: Potem pa svizci nasankajo …

Anže je prepričan, da so njegovi Svizci najboljši vod na svetu. Zdaj mora to le še dokazati vsem ostalim. Zimovanje na Zgornji Sorici, na katero se za tri dni odpravlja četa, se zdi odlična priložnost za to. Škoda le, da vodnik Risov ni ravno pripravljen sodelovati pri njegovem načrtu, ampak vsak trenutek izkoristi za posmehovanje. Še večji problem je, da Anžetovi možgani odpovejo vsakršno sodelovanje, ko je v bližini skodrana vodnica Vider. In ker v zgodbo vstopajo še njegovi štirje Svizci, vsak s svojo bero posebnosti, bi se zimovanje zlahka končalo s pravo polomijo. Se bodo fantje v težavah poskrili vsak v svojo luknjo ali stopili skupaj?

Knjiga je nadaljevanje prvenca Lucije Čakš z naslovom Potem pa Svizci zavijejo …

 (povzeto po spl. str. emka.si)

Tone Partljič: Veter z vzhoda

Cenjeni in priznani mariborski pisatelj Tone Partljič se po Ljudeh z Otoka (Beletrina, 2021) vrača z zgodovinskim romanom Veter z vzhoda, v katerem nadaljuje pričevanje o svojem rojstnem mestu ob Dravi. Tokrat se poda v trideseta leta, v napet zgodovinski čas, ki ga med drugim zaznamujejo prebujanje delavskega gibanja, smrt Rudolfa Maistra in atentata na kralja Aleksandra v Marseillu ter kanclerja Dollfusa na Dunaju.  (povzeto po spl. str. primus.si)

 


Mateja Zorko Pavšar: Šepet metulja

Knjiga je zgodba o sanjah in priložnostih. Je zgodba o 17-letnem Janu, ki je nadarjen za programiranje, a pri uresničitvi svojih sanj zaradi avtizma naleti na številne ovire. Dokazati mora, da je njegova drugačnost v resnici njegova genialnost. (povzeto po spl. str. primus.si)

 

Barry Jonsberg: Pesem, ki jo lahko slišim le jaz

Rob je totalno zaljubljen v novo sošolko. A je tudi neznansko sramežljiv in pogosto doživlja panične napade. Le kako naj osvoji njeno srce? Z neznane telefonske številke začne prejemati sporočila, ki ga opogumljajo k nenavadnim izzivom: postati vratar šolskega nogometnega moštva, priti na naslovnico časopisa, nastopiti v oddaji za talente … Bo vse to pripeljalo do težko pričakovanega prvega poljuba? (povzeto po spl. str. miszalozba.com)

Kristina Gudonytė: Dnevnik poredne punce

Glavna junakinja Kortina je uporniška petnajstletnica. Nenehno laže, pogosto se izgublja v fantazijah in se jezi na svoje bližnje. Da bi pritegnila pozornost prijateljev, začne govoriti o tem, da je noseča. Zaplete se v kriminalna dejanja, zbeži od doma, nenadoma pa se sooči z resnično tragedijo – s smrtjo bližnje osebe.

Skozi perspektivo glavne junakinje pisateljica odlično prikazuje svet odraslih in razgalja njihov egoizem. Kortina šaljivo in z grenko najstniško ironijo v svojem dnevniku piše o stvareh, ki jih odrasli poskušajo skrivati pred otroki, saj se bojijo, da bi lahko pokvarile njihove medsebojne odnose. (povzeto po spl. str. galarna.si)

Daniel Höra: Prijateljstvo? Pa kaj še …

Zgodba je vredna pozornosti najstniških bučk in bučkov. Avtor preigrava situacije, ki se pojavljajo v najstniškem obdobju, glavno vlogo v njih pa je namenil manipulaciji. Prav vsak v svojem odraščanju, če ga le niso zavijali v vato udobne nevednosti, pozna občutek tesnobnosti, negotovosti, izgubljenosti. Zlobnih podtikanj, lažnivih namigovanj, norčevanja prav tistih, ki bi jim rad pripadal. Matthis je pripravljen spregledati zajeten finančni vložek, kar vso žepnino, ki mu jo namenjata starša, da bi ga le toplo objeli žarki Rihardove priljubljenosti. Mladenič namreč kar žari v svojih »kvalitetah«. Matthisu deluje kot božanstvo. No, in ker ni vse zlato kar zlato sije, tudi Rihardove »kvalitete« izažarijo in so samo še kupček črnih saj vseh grdobij, ki jih fante preskuša na svojih sošolcih in sošolkah. Morda bi kazalo spustiti kakšno solzo tudi nad njegovo zgodbo, pa nas avtor tukaj pusti pluti v samostojen razmislek. (povzeto po spl. str. dobreknjige.si)

Cvetka Bevc: F. A. K.

Člani novoustanovljenega benda F. A. K. – Fiksi, Aška in Krokar – se ob pripravah na prvi koncert soočajo še z ljubeznijo in spolnostjo.

Ob tem je vsak od njih sredi ljubezenskega dogajanja, drugi desetkarji jim poskušajo pomagati, a je vse še slabše. Zaposluje jih predvsem kopica vprašanj. Zdi se, da so odgovori največja neznanka odraščanja. Pa je res tako? Avtorica Cvetka Bevc nam z obilico humorja in s kančkom muzikaličnosti pomaga rešiti enačbo mladostniške ljubezni in prvih srečanj s spolnostjo.

F. A. K. je naša identiteta. Zaščitni znak. Naša moč. In s to močjo se ni dobro igrati. Ker je hujša kot bomba, ki bi padla na šolo in jo razrušila. Za nas gre! (povzeto po spl. str. zalozba-pivec.com)

Eneja Kobal: Absolutno preveč: dnevniški zapisi dekleta, ki je premagalo anoreksijo

Dnevnik Eneje Kobal nas vodi po meandrih težke mladostniške bolezni, ki je izvirala iz na videz povsem nedolžne skrbi za zdravo prehrano, kmalu pa se je razrasla v vseobsegajočo obsesijo po nadzoru nad hrano in številko na tehtnici. V mladem dekletu se je odvijala borba med željo po ozdravitvi in težnjo po nadzoru, v kateri je preko različnih vzponov in padcev zmagala iskrena želja po zdravem odnosu do hrane in življenja. Ob tem so ji stali ob strani starši, učitelji, prijatelji in zdravstveni delavci, v najtežjih trenutkih pa zlasti njen pes Tes. Dnevniški zapisi, ki zajemajo kar štiri leta, pričajo o neverjetni moči duha in izjemnem pogumu dekleta, ki je z veliko voljo premagalo anoreksijo. Dnevniške zapise je mlada pisateljica Eneja Kobal začela pisati še pred boleznijo, v času notranjega nemira, ko so njeno življenje zaznamovali težki trenutki: smrt obeh starih očetov, slovo od ljubljenega psa Ursa in spopadanje z žalostjo. Vso to žalost je avtorica prelila v svoj dnevnik, v katerem bralcu zaupa, da niti prihod novega pasjega mladička Tesa niti prijateljstvo z njenima najboljšima prijateljicama nista mogla vedno biti protiutež tej žalosti. 

Sara Ahlin Doljak: DA, življenje!

Knjiga DA, Življenje! je hvalospev pravi Ljubezni, “ki se nam ne kaže v roza srčkih, ampak v Zavedanju, ki ga vlagamo in tkemo v to, da bi bili naši odnosi boljši, iskreni in ljubeči.”

V prvem delu knjige je kratek opis Sarine življenjske poti. Njena zgodba. Pred diagnozo in po njej.

Drugi del pa so Sarina razmišljanja ob različnih trenutkih v življenju, v katerih je skupaj s svojimi bližnjimi, ki jih imenuje “dohtarji srca”, našla življenjske lekcije, ki navdihujejo, poučujejo in dvigajo iz praznin, strahov in dvomov. (povzeto po spl. str. saradoljak.si)

Manfred Spitzer: Epidemija pametnih telefonov

V knjigi avtor opozarja na nujnost zavedanja družbe o tem, kakšen vpliv ima čezmerna raba mobilnih telefonov, ki so vsem svetu. Argumente podpre s tehtnimi znanstvenimi ugotovitvami, ki govorijo o osupljivih razsežnostih pametnih telefonov.

Škodljive učinke pametnih telefonov mediji po njegovem mnenju spretno zakrivajo ali minimalizirajo, tako npr. Spitzer razkrije stvarne podatke o porastu kratkovidnosti pri mladostnikih do 20. leta v Južni Koreji, o podvojitvi stopnje samomorov pri dekletih v ZDA, o vplivanju na več kot 200 volitev po vsem svetu ipd. Osupljiva razsežnost vpliva pametnih telefonov pa sega precej širše v pore družbenega življenja, avtor opozarja na širjenje t. i. osamljenih samskih, izgube občutka za resnice, pojav t. i. fantomske vibracije, digitalne disrupcije in nepopravljivih škodljivih učinkov na izobraževanje, ki pod vprašanj zastavlja celo Flynnov učinek in nakazuje, da digitalna tehnologija spreminja intelektualne sposobnosti bodočih generacij. (povzeto po spl. str. mladinska-knjiga.si)

Manfred Spitzer: Digitalna demenca

Otroci in mladostniki preživijo z digitalnimi mediji več časa kakor v šoli. To vodi v govorne in učne motnje, pomanjkanje pozornosti, stres, depresije in vse večjo nagnjenost k nasilju. Staršem odločno svetuje, naj pri svojih otrocih omejijo kratkočasenje z digitalnimi mediji, da otrok ne bo zaneslo v digitalno demenco.

Na univerzitetni kliniki v Ulmu, ki jo vodi, je Spitzer obravnaval kot paciente tudi odvisnike od računalniških iger in odvisnike od svetovnega spleta. Življenje teh pacientov so digitalni mediji povsem uničili. Zdravniki so pri mlajših odraslih vedno pogosteje beležili motnje spomina, motnje pozornosti in motnje koncentracije kakor tudi čustveno poplitvenje in splošno otopelost. To bolezensko sliko so začeli v Južni Koreji imenovati digitalna demenca.
Avtor poskuša v tej knjigi predstaviti skrb vzbujajoči razvoj, ki vodi v vse močnejši upad umskih zmožnosti, zlasti otrok. V to poljudnoznanstveno razpravo je vključil predvsem nova in najnovejša spoznanja, dobljena s številnimi znanstvenimi raziskavami in testi. V besedilu se ukvarja samo z razlikami, ki so statistično značilne. Bralec, ki bi jih rad v posameznih primerih preveril, si lahko ogleda obsežno izvirno literaturo, navedeno na koncu knjige. Razumevanje besedila pa bralcu olajšajo tudi številne ilustracije. (povzeto po spl. str. mohorjeva.com)

Skip to content