Skip to content

Erasmus+ Španija

  Poklicno usposabljanje v Španiji, v Valenciji, maj 2023

.

Ko sem bila izbrana za izmenjavo v Valencio, sem najprej imela nekaj zadržkov, ker moja dvojčica ni bila izbrana in še nikoli nisva bili ločeni več kot en dan. Nato sem si premislila in izkoristila to priložnost, ki se je izkazala za pravilno. Sprva sem bila žalostna, da bom za tri tedne zapustila svojo družino, vendar smo to težavo rešili z rednimi klici. Preden sem odšla v Valencio, sem morala v šoli opraviti samoopazovanje. Najnižje sem ocenila svojo samozavest, samostojnost in družabnost, zato je bil moj načrt delati na teh lastnostih.

Pred odhodom na izmenjavo me je bilo strah, saj nisem poznala nobenega fanta iz drugih programov in nisem vedela, kako se bomo razumeli. Sprva smo bili vsi sramežljivi, ker se nismo poznali, potem pa so nas povezale različne situacije. Ko smo prišli v naše stanovanje, smo se smejali zaradi velikosti vhodnih vrat (bila so res majhna). Dvakrat smo se tudi zaklenili iz stanovanja in smo morali plezati skozi sosedovo teraso, da smo prišli do našega stanovanja.

Imeli smo proračun, koliko denarja lahko porabimo, zato smo morali biti pametni pri svojih odločitvah. Nekaj obrokov smo skuhali doma, da smo prihranili nekaj denarja, privoščili pa smo si tudi obisk restavracij ali lokalov s hitro prehrano. Eden od fantov me je celo naučil pripraviti domače njoke s smetanovo omako, ki so bili zelo okusni. Zame ni običajno, da bi poskušala različne vrste hrane, vendar sem bil navdušena. Poskusila sem kozice na pici, vinsko omako s svinjino in špansko specialiteto Paella. Specialiteta mi je bila tako všeč, da sem kupila začimbo Paella, katere okusi me bodo spominjali na Valencio. Po kuhanju smo morali pospraviti za seboj. Prvih nekaj dni je bil to problem, saj je moral vsak dan eden od nas pomivati posodo. To je bilo res težko narediti, ker je bilo posode veliko. Odločili smo se, da mora vsak pomiti za seboj, kar se je izkazalo za najboljšo metodo.

Prakso sem skupaj s sošolko opravljala v hostlu, kjer sem skrbela za zajtrk in delala na recepciji. Večina sodelavcev je bilo iz različnih držav, tudi na izmenjavi Erasmus+. Bili so zelo prijazni in mi pomagali pri delu. Tisti, ki so govorili angleško, so mi pripovedovali o svojem domačem kraju, nočnem življenju v Valencii, znamenitostih in eden od sodelavcev me je celo popeljal na ogled mesta. Komuniciranje v angleščini je bilo na začetku malce težje, a sem se v enem tednu navadila. Mislim, da sem izboljšala svojo angleščino, ker sem jo uporabljala vsak dan. Nekateri sodelavci niso znali govoriti angleško, zato smo za komuniciranje uporabljali Google prevajalnik. Naučila sem se nekaj španskih besed, vendar bi rada izboljšal svoje znanje španščine. Moj mentor na delu je bil zelo prijazen. Povabil je mene in mojo sošolko, da obiščeva hostel, če se odločiva ponovno obiskati Valencio. Naučil me je, da je lepo imet nasmeh na obrazu, tudi če mi ne gre dobro ali česa ne znam narediti. Na začetku nisem vedela, kako uporabljati njihov sistem na računalniku, ker sem ga uporabljala prvič in sem imela težave z jezikom. Upoštevala sem nasvet mentorja in se naučila delati s sistemom.

Ob vrnitvi domov so domači opazili razliko v mojem obnašanju. Postala sem bolj samostojna, pozitivna in potrpežljiva. Vsak dan sem se morala prilagajati sostanovalcem, saj imamo vsi različne okuse za glasbo, hrano itd.. Zaradi tega sem morala poslušati mnenja drugih, čeprav se včasih z njimi nisem strinjala. Erasmus + izkušnja mi je bila zelo všeč, saj sem stopila iz cone udobja in postala bolj družabna. Za to priložnost sem zelo hvaležna in je ne bom  nikoli pozabila. V prihodnosti se bom zagotovo udeležila še kakšne izmenjave.

Zapisala Živa Brumen

  Poklicno usposabljanje v Španiji, v Valenciji, maj 2022

Popoldanski sprehod po Valenciji

Kilian Trunk, 4. a ERŠ

Kilian Trunk, dijak 4. letnika Elektro in računalniške šole, programa računalniški tehnik , je v video predstavil izkušnjo dijakov na mobilnosti vValenciji v Španiji

Skip to content